divendres, 13 de maig del 2011

8.1- Comentari de text J.S. Mill: l'Utilitarisme


1- Idees principals.

En aquest fragment Mill introdueix la felicitat segons el seu punt de vista utilitarista. Fa una distinció entre els plaers segons la qualitat, destacant els intel·lectuals com els més elevats. A partir d’aquí deixa clar que és millor no ser feliç però aspirar a molt que aconseguir ser feliç amb gairebé res. Per tant, Mill vol dir que és millor ser plenament conscients del que fem encara que no siguem feliços, que ser inconscientment feliços.

2- Títol.

La felicitat: els plaers intel·lectuals per sobre dels altres.

3- Anàlisi del text.

En aquest fragment de l’Utilitarisme, Mill distingueix els plaers intel·lectuals per la seva gran importancia davant els altres. Amb la coneguda afirmació “és millor ser Sócrates insatisfet, que un boig satisfet” fa referencia a aquesta distinció entre plaers. Per tant, és millor tenir plena consciencia del que fem, que no ser conscients encara que siguem feliços.

4- Comparació amb altres autors.

Segons la part de la moral que tracta el text, podem comparar-lo primerament amb Aristòtil ja que ambdós autors conincideixen en que podem arribar a una máxima felicitat gràcies a la activitat intel·lectual.

Pel que fa a Kant, trobem diferències pel fet que aquest defensa una moral deontológica (buida de contingut) i Mill una moral teleológica. És a dir, segons el filòsof alemany hem d’actuar per deure i en canvi el text defensa que la finalitat de l’homa és la recerca de la máxima felicitat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada