dijous, 17 de març del 2011

6.3- Comentari del text 4 de Hume

Investigació sobre l'enteniment humà, Secció IV, part I (Alianza, Madrid 1994, 8a ed., p. 47-48).

1- Idees principals.

Hume fa una distinció entre els objectes de la raó: les relacions d’idees i les qüestions de fet. Les primeres són indubtables i no poden ser d’una altre manera. En aquest grup hi pertanyen les veritats matemàtiques i Hume posa l’exemple del teorema de Pitàgores. Pel que fa a les qüestions de fet, el seu contrari és possible, a diferència de les relacions d’idees. Per tant, el sol sortirà demà és una qüestió de fet perquè pot ser que no surti.

2- Títol.

Relacions d’idees i qüestions de fet.

3- Anàlisi del text.

En aquest fragment de l’obra Investigació sobre l'enteniment humà, Hume explica els dos objectes de la raó humana: les relacions d’idees i les qüestions de fet. Les matemàtiques i la lògica pertanyen al primer grup. Per exemple, el quadrat té quatre costats. Aquesta afirmació és una veritat necessària i, encara que puguem percebre quelcom a través dels sentis no vol dir que no sigui una veritat. Per tant que aquestes ciències no segueixen el criteri empirista.

Per contra, les qüestions de fet són contingents, és a dir, són però podrien no ser. El contrari de qualsevol qüestió de fet és, en qualsevol cas, possible. Aquesta afirmació que trobem al text vol dir que malgrat la nostra experiència confirmi que si llancem un objecte al aire caigui, també és possible que no caigui.

4- Comparació amb altres autors.

El filòsof racionalista Leibniz, a la seva teoria del coneixement ja va diferenciar entre dos tipus de veritats (de raó i de fet) que presenten les mateixes característiques que les relacions d’idees i les qüestions de fet que descriu Hume al text.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada