dijous, 17 de març del 2011

6.1- Comentari de text d'un fragment de l'abstract de Hume


1- Idees principals.

Després d’explicar el significat d’uns mots explica la relació que s’estableix entre aquests: les percepcions es divideixen en impressions i idees. Primerament defensa que només podem conèixer a través dels sentits. A continuació afirma l’existència d’idees innates i per últim d’aquest resum de la seva teoria del coneixement explica que les passions sorgeixen de la naturalesa, a diferència de Locke que defensava que l’origen era la ment.

2- Títol.

Tipus de percepcions: impressions i idees

3- Anàlisi del text.

En aquest fragment de la seva obra Abstract, Hume divideix el que tenim a la ment, és a dir, les percepcions, en impressions i idees. Tal com diu el text, es diferencien per la intensitat: les impressions són immediates i més fortes que les idees i les considera les dades de l’experiència.

Pel que fa al segon paràgraf, explica la seva teoria del coneixement relacionant els conceptes anteriors. Les idees són febles i provenen de les impressions, no al contrari, afirmació que confirma que es tracta d’una teoria empirista. Per tant, primer de tot són les impressions que captem amb els sentits i a continuació tenim aquestes imatges febles a la ment.

4- Comparació amb altres autors.

Tal com Hume fa referència al text, podem comparar la seva teoria del coneixement amb John Locke, un altre empirista. Per tant, tenen en comú que l’origen d’aquestes idees és l’experiència sensible, però difereixen en el fet que Locke nega l’existència d’idees innates.

En aquest mateix període de la filosofia moderna però en un corrent contrari, el racionalisme, destaca Descartes. Pels filòsofs racionalistes només podem arribar a conèixer a través de la raó ja que els sentits ens enganyen.

Per últim, cal destacar una diferència important amb un autor anterior. Plató afirma que les coses són còpies de les idees, però l’empirisme considera que aquestes idees són les còpies de les impressions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada